Soppor

Nässelsoppa:

2 l nässlor -plockar du på ladgårdsbacken hos oss

2 msk smör

2 msk mjöl

1 liten finhackad gul lök

8 dl buljong

2 dl grädde

Salt och vitpeppar

Skölj och ansa nässlorna. Koka dem i ca 5 min. Häll av vattnet, finhacka . Fräs nässlorna och löken i smör. Tillsätt mjöl, buljong ochgrädde. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Servera med kokta ägghalvor eller knaperstekt sidfläsk.

 

På tal om buljong.... jag vet att det låter pretantiöst, men det är sant. Godaste buljongen kokar du själv. (Och räcker inte det som argument så gå till kylskåpet och läs innehållsförteckningen på den du köpt i affären.)

Sätt kastrullen på spisen och gör något annat under tiden. Varje gång du kan hämta en påse buljon i frysen kommer du att tacka dig själv......

 

Buljong:

3-4 kg märgben av nöt

2-3 morötter i bitar,

5 gula lökar i klyftor

2-3 palsternackor i bitar

1-2 rotselleri i bitar

2 tsk salt

5 vitpepparkorn

2 lagerblad

Övriga grönsaker efter smak, tex paprika, persiljerot, persilja

Lägg märgbenen i en gryta med kallt vatten, koka upp, lyft kastrullen av plattan och skumma av. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda på svag värme 1,5-2 timmar. Sila av och buljongen är färdig!

 

 

 

Jag blir glad av att laga mat. Mat är för mig trygghet och traditioner, men också utrymme för kreativitet och expriment-verkstad.

För oss som sällan kan resa eller ens ta semester är det också ett sätt att göra exotiska utflykter och vardagen lite mer festlig.

 

Här finns recept på den mat jag lagar just nu, favoriter i repris och bästa knepen!

Håll tillgodo!!

 

Erika

erika@onsberga.se

 

 

Onsberga och Vreta Gårdar

611 99 Tystberga

info@onsberga.se