Buljong
Jag vet att det låter pretantiöst, men det är sant. Godaste buljongen kokar du själv. (Och räcker inte det som argument så gå till kylskåpet och läs innehållsförteckningen på den du köpt i affären.)
Sätt kastrullen på spisen och gör något annat under tiden. Varje gång du kan hämta en påse buljon i frysen kommer du att tacka dig själv......
Buljong:
3-4 kg märgben av nöt
2-3 morötter i bitar,
5 gula lökar i klyftor
2-3 palsternackor i bitar
1-2 rotselleri i bitar
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
2 lagerblad
Övriga grönsaker efter smak, tex paprika, persiljerot, persilja
Lägg märgbenen i en gryta med kallt vatten, koka upp, lyft kastrullen av plattan och skumma av. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda på svag värme 1,5-2 timmar. Sila av och buljongen är färdig!
Onsberga och Vreta Gårdar
611 99 Tystberga
erika@onsberga.se
Nässelsoppa:
2 l nässlor -plockar du på ladgårdsbacken hos oss
2 msk smör
2 msk mjöl
1 liten finhackad gul lök
8 dl buljong
2 dl grädde
Salt och vitpeppar
Skölj och ansa nässlorna. Koka dem i ca 5 min. Häll av vattnet, finhacka . Fräs nässlorna och löken i smör. Tillsätt mjöl, buljong ochgrädde. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Servera med kokta ägghalvor eller knaperstekt sidfläsk.